söndag 6 november 2016

En ruggig höstdag–fyra sorters bröd

 

Frysen ekade tom på bröd. Endast några skalkar låg och skrotade i varsin påse i frysfackets ena hörn. En lördag i oktober och vinden blåste hård utomhus, så kändes köket extra varmt och gav inspiration till brödbak.

Fyra olika små satser bröddeg sattes; grovt filmjölksbröd, rödbetsbröd, grötbröd med havre och råg, vitt fromfranskbröd.

DSC_0066Ett filpaket i kylskåpet med mer än 10 dagars utgånget datum blev degvätskan i ett par av brödsorterna.DSC_0067DSC_0068

Grovt filmjölksbröd (På bilden längst till vänster)

4 dl fyra sädesslagsmjöl

5 dl havregryn

1 dl rågmjöl

1 dl linfrön

1 dl vetekli

1 msk bikarbonat

2 tsk bakpulver

knappt 1 dl mörk sirap

1 ½ tsk salt

½ liter filmjölk

½ dl lingon (eller lingonsylt)

2 tsk soya (för mörkare färg på brödet)

Allt blandas och hälls i en välsmord bakform (degen blir ganska lös)

Bakas 1 ½ timme i 145 graders ugnsvärme.

 

Rödbetsbröd (På bilden andra från vänster)

½ paket (25 g) jäst

4 dl fingervarmt vatten

3 msk rapsolja

1 riven rödbeta

1 ½ tsk mortald kummin

1 msk honung

2 tsk salt

1 dl linfrö

ca 7 dl fyra sädesslagsmjöl

ca 6 dl vetemjöl

Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt övriga ingredienser utom mjölet, rör runt. Häll i mjölet och arbeta degen i ca 10 minuter tills degen känns smidig och glutentrådarna kommer fram. Låt jäsa i ca 30 minuter. Tag upp degen knåda den och forma/fläta till ett bröd, låt jäsa ytterligare 20-30 minuter. Pensla brödet med ägg och ev. strö över vad man önskar (brödet på bilden använde jag mig av solroskärnor, svarta sesamfrön, havregryn, flingsalt). Grädda i ca 35 min i 175 graders ugnsvärme.

 

Grötbröd med havre och råg (På bilden andra från höger)

½ paket (25 g) jäst

4 dl filmjölk

1 ½ dl havregryn + 3 dl vatten kokas till gröt

1 msk honung

2 tsk salt

ca 4 dl rågmjöl

ca 8 dl vetemjöl

1 tsk stött anis

2 tsk stött fänkål

Rör ut jäst och filmjölk, tillsätt honung, salt, anis och fänkål. Koka havregrynsgröten, låt svalna något. Rör försiktigt i gröten med fil och jästblandningen. Blanda i mjölet och arbeta degen i minst 10 minuter och låt sedan jäsa i ca 30 minuter. Forma till bröd i önskad storlek och mjöla ytan på brödet (här gjorde jag två runda bröd). Låt jäsa ytterligare i 20-25 minuter. Grädda i 25-30 minuter i 175 grader.

 

Formfranskabröd perfekt som rostbröd (På bilden längst till höger)

½ paket (25 g) jäst

50 g smält smör

5 dl fingervarm mjölk

1 ägg

2 tsk salt

1 msk honung eller socker

ca 12-14 dl vetemjöl

Rör ut jästen i den fingervarma mjölken och smälta smöret. Tillsätt salt, socker och lättvispat ägg. Arbeta i mjölet och knåda degen i minst 10 minuter. Låt jäsa i ca 30 minuter. Knåda och lägg ett format bröd i en välsmord bakform. Låt jäsa i ca 20 minuter. Pensla med ägg och strö vallmofrön. Grädda i ugn i ca 30-35 minuter på 175 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar